Voeding

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft ieder voedingsmiddel bepaalde eigenschappen, die van invloed zijn op lichaam en geest.
Te denken valt hierbij aan afkoelend, verwarmend, maar ook aan bijvoorbeeld versterkend, verdrogend, bloedregulerend, samentrekkend.
Een specifieke werking kan gebruikt worden om gezond te blijven.
Maar kan ook ingezet worden bij de behandeling van disbalans of ziekte.
Ieder mens is uniek. Ook voeding dient afgestemd te zijn op de persoon in kwestie en zijn of haar levensomstandigheden.
Er bestaat geen algemeen voedingsadvies of dieet, dat voor iedereen gezond of goed is.
Een goed voedingsadvies is gebaseerd op een goede diagnose.
Deze wordt gesteld aan de hand van vragen met betrekking tot o.a. klachten, ziektegeschiedenis, eetpatroon en leefpatroon.
Maar ook door het voelen van de pols en het bekijken van de tong, zoals dat in de TCM gebruikelijk is.
Het is belangrijk, dat iemand zelf inzicht krijgt in zijn of haar gesteldheid en de mogelijkheden om daar via voeding zelf weer een balans in aan te brengen.

Comments are closed.